X
Våra öron är en mycket viktig resurs i vardagen! Har du funderat på vad du kan göra för att skydda dem? Här kan du lära dig mer om vad du kan göra.
2019-06-18

Taggar

Så här skyddar du din hörsel

Tyvärr är det ganska lätt att äventyra sin hörsel. Arbetar du på en högljudd fabrik kring bullriga maskiner så kan detta öka risken för hörselskador. Lyssnar du på för stark musik i hörlurar eller ofta går på konsert kan även detta skada din hörsel.

En viktig del är att uppsöka en audionom om du märker en försämring av din hörsel.

Hörselskador kan inte alltid förebyggas, men de finns åtgärder vi kan vidta för att minimera risken och hålla vår hörsel så frisk och välfungerande som möjligt. Dessa steg är enkla att ta i vardagen.

1. Undvik skadliga ljudnivåer i din omgivning

Om du måste ropa för att bli hörd eller har svårt att höra någon på grund av bakgrundsbrus, då är ljuden i din omgivning för starka. Ljudet är också för starkt om det gör ont i öronen att lyssna på eller om det tjuter i öronen när du gått undan.

Ljud mäts i decibel och ljud över 85 decibel kan orsaka hörselskada om du utsätts för det under en längre tid. Exempel på ljud över 85 decibel är ljudet från en motorcykel, musik på full volym i hörlurar, en hårtork intill örat eller ett flygplan som lyfter. Om möjligt, försök att begränsa den tid du utsätts för dessa ljud, detta för att skydda din hörsel mot en kronisk skada.

2. Skydda öronen med hörselskydd (och ta regelbundna raster)

Om du absolut måste vistas i högljudda miljöer då ska du vara noga med att skydda öronen. Om du exempelvis arbetar på fabrik ska du använda hörselskydd när du arbetar nära högljudda maskiner. Det rekommenderas också att du tar rast från de starka ljuden en gång i kvarten.

Om du ska på konsert ska du inte stå för nära högtalarna och överväga att bära hörselskydd.

3. Sänk volymen

De flesta tonåringar (och även många vuxna) tycker om att lyssna på stark musik i hörlurar eller i bilen. Tyvärr är detta ett av de vanligaste sätten att skada sin hörsel på och kan leda till att man senare blir tvungen att använda hörapparater. Ett bra sätt att skydda din hörsel mot skador är att sänka volymen på musiken du lyssnar på tills den känns behaglig och säker.

4. Gå på hörselundersökning

Sist men inte minst, om du undersöker hörseln vid första tecken på problem kan det innebära skillnaden mellan friska öron och permanent hörselnedsättning. Signias hörseltest online kan visa första tecknen på en hörselnedsättning. Du kan göra testet online eller via en app på din smartphone.

Testet är inte tänkt att ersätta en läkarundersökning, men resultatet kan visa om du borde söka hjälp eller ej.

Hörseln är avgörande för att leva ett hälsosamt, säkert och lyckligt liv, så det är viktigt att göra allt du kan för att skydda din hörsel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev