X
Vintersport bör vara trevligt och säkert för alla, även de som bär hörapparater. Om du som hörapparatsbärare ska åka skidor, snowboard eller skridskor till helgen eller nästa semester har du här några behändiga tips!
2020-01-31

Så här kan du njuta av vintersport med hörapparater

Vintersport bör vara trevligt och säkert för alla, även de som bär hörapparater. Om du som hörapparatsbärare ska åka skidor, snowboard eller skridskor till helgen eller nästa semester har du här några behändiga tips!

Hörapparater och vintersport går inte alltid ihop. Men framstegen inom hörselteknik och nya innovationer har gjort det enklare för människor att njuta av vintersport samtidigt som de använder sina hörapparater.

Förr i tiden tog många av sig sina hörapparater innan de åkte skidor eller pulka. Detta är farligt av flera anledningar. Det är viktigt att kunna kommunicera med människor runt om dig, och det kan vara svårt utan hörapparater.

Att vara uppmärksam är också viktigt. Du måste kunna höra vad som händer omkring dig, särskilt när du är ute i naturen. Ljudet av röster och is som spricker kan vara din enda varning före en olycka.

För att förebygga olyckor har man tagit fram nya innovationer och tips om hur du kan skydda hörapparaterna medan du deltar i vintersporter. Följande saker är viktiga att tänka på innan du tar med dina hörapparater ut. Här hittar du också tips om hur du sköter dina hörapparater.

Hörapparater och kallt väder går inte alltid ihop

Innan du kan börja vidta åtgärder för att undvika skadade hörapparater är det viktigt att veta hur de påverkas av kyla. De flesta vet att hörapparater mycket snabbt kan tömma zinkluftbatterier. Den kalla, torra luften minskar batterispänningen, vilket gör att de snabbare töms.

Därför är det viktigt att ta med reservbatterier eller byta till hörapparater som använder litiumjonbatterier. Litiumjonbatterier kan laddas varje kväll vilket minskar risken att batteriet tar slut medan du är ute.

Kondens är ytterligare ett problem när det är kallt. Om du någonsin har kommit in från kylan med glasögon på kanske du har märkt att de immar igen. Samma sak händer med hörapparater när de växlar från kallt till varmt. Om fukten blir kvar på dina hörapparater kan det orsaka fuktskador.

Upptäck fuktskador

Efter att du har använt dina hörapparater under skidåkning kanske du går inomhus för att värma upp dig. När du flyttar dig från en kall till en varm miljö kan det orsaka kondens på dina hörapparater. Om denna fukt lyckas tränga in i din hörapparat kan det orsaka en rad problem. Det kan vara förlorat eller försvagat ljud, sprakande eller brus. Om du hör konstiga ljud i din hörapparat eller om den helt slutar fungera, ska du försöka lösa problemet så snart som möjligt.

Använd avfuktare eller topsar för torka av synlig fukt och kontrollera slangar och domer. Byt ut hörapparatens batterier om de börjar ta slut och öppna batterifacket. Efter du har torkat av ytan med trasa eller bomull ska du låta facket vara öppet för att luft ska kunna cirkulera.

Sedan ska du placera dina hörapparater i en avfuktare för avlägsna eventuella rester. Om hörapparaterna fortsätter att låta konstigt ska du ta med dem till återförsäljaren när du kommer hem. Återförsäljaren kommer kunna identifiera eller åtgärda eventuella återstående problem.

Skydda dina hörapparater på vintern

Det är skrämmande nog att tappa en hörapparat, men det är ännu läskigare att tappa dina hörapparater i snön. De kan skadas av vatten och så kan det vara svårt att hitta dem i snön. För att undvika att utflykten blir förstörd om något händer din hörapparat är det viktigt att använda skyddskläder.

Vissa företag säljer tillbehör som hjälper till att hålla hörapparater på plats och förhindrar att de tappas bort. Dessa innefattar remmar och fodral som skyddar dina hörapparater från fukt, svett och andra risker. De förhindrar dessutom att du tappar bort dina hörapparater, eftersom en rem runt halsen fångar dem om de faller ur öronen.

En specialanpassad skidhjälm för hörapparater kan också skydda dina hörapparater när du vintersportar. Svettband och andningsbara mössor kan också hjälpa till att absorbera svett och fukt i dina hörapparater när du åker skidor eller spelar ishockey. Om du inte har en rem runt halsen för dina hörapparater kan mössor och svettband också hjälpa till att hålla dem på plats.

Förutom skyddsutrustning är en avfuktare en nödvändighet när man åker på en snösemester. En avfuktare kan vara användbar året om, men särskilt under vintern. Avfuktare torkar överflödig fukt i hörapparaterna och kan användas på natten medan du sover. Om du inte redan har en avfuktare till dina hörapparater bör du överväga att köpa en.

Vintervänliga hörapparater

Att bära hörapparater under skridskoåkning är inte omöjligt, särskilt om du väljer rätt hörapparat. Äldre modeller kan vara lite svårare och bökigare, men den senaste tekniken har gjort hörapparater lättare att använda i alla situationer. Detta gäller även att bära hörapparater vid pulkaåkning eller annan vintersport.

Om du är intresserad av att köpa hörapparater, eller vill uppgradera ditt nuvarande par, ska du överväga aktiva hörapparater. Dessa märken eller modeller är utformade för de som tycker om sport, vandring eller resor.

Ett exempel är Signias Pure Charge&Go-modell, som utformats med aktiva människor i åtanke. Förutom en snygg och bekväm design, erbjuder den också trådlös laddning, ljudstreaming och Own Voice Processing-funktion. Och IP68-klassningen innebär att den inte bara är dammbeständig, utan även står emot fukt, stänk och kondens.

Friheten att lyssna på musik, streama telefonsamtal och vara nöjd med din egen röst är något som många hörapparatsbärare efterfrågar. Aktiva hörapparaters flexibilitet gör det också lättare att ta del av aktiviteter som vintersport eller middag med vänner.

Pure Charge&Go är perfekt för aktiva människor, oavsett ålder eller aktiviteter. Oavsett om du reser, deltar i konferenser eller vintersport, kan Pure Charge&Go erbjuda de funktioner du behöver för att njuta av livet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev