X
Hör blinda människor bättre?
2019-06-25

Taggar

Syn eller hörsel:
Hör blinda människor bättre?

Är det sant att människor som är blinda hör bättre än de som kan se?

Många filmer och böcker har huvudpersoner med funktionshinder. En röd tråd i den här typen av berättelser är att dessa personer har överlägsna sinnen. Blinda superhjältar kompenserar ofta för detta med förbättrad hörsel. De klarar sig tack vare deras förstärkta hörsel, tillsammans med intelligens och uppfinningsrikedom.

Detta gör att många undrar: hur mycket av det är sant? Självklart har inte människor många av de superkrafter som ses på film, men hör blinda personer bättre än de som kan se?

För att vi ska förstå hur blinda och synskadade människor bearbetar ljud, måste vi först sätta oss in i hur seende använder hörseln.

Så här hjälper hörseln seende människor

Hörseln hjälper oss självklart att kommunicera och lyssna på ljuden runt oss. Många tar detta för givet, särskilt de som både kan se och höra. Detta sinne hjälper oss även på andra sätt som vi kanske inte märker.

Vi lyssnar efter fordon för att avgöra om det är säkert att gå över gatan. De flesta tittar åt båda hållen innan de går över gatan, men många börjar gå snabbare om de hör en lastbil öka farten. Vår hörsel gör det också möjligt för oss att hålla balansen, särskilt medan vi blundar. I duschen använder många ovetande ljudet av rinnande vatten för att hålla balansen medan de sköljer håret.

De flesta märker inte hur de använder sig av ljud. De har levt hela sina liv med syn och hörsel, så de tänker inte på de subtila sätt vi använder våra sinnen.

Blinda människor använder ljud på ett mycket mer direkt sätt.

Ljudsignaler hjälper till med rumsuppfattningen, så att blinda människor kan hitta rätt och undvika att gå in i saker. Ljudet från TV:n signalerar till exempel att de är nära en vägg vid TV:n. Därifrån kan de använda hörseln för att avgöra var TV:n är, hur långt borta den är och åt vilket håll de ska gå.

Ljudet från en vit käpp kan också hjälpa rumsuppfattningen. Käppar används mestadels för att bedöma avstånd och upptäcka hinder, men de kan också skapa olika ljud beroende på underlaget. Om en blind person går från ett kakelgolv till en heltäckningsmatta ändras ljudet. Detta kan motverka att de snubblar.

Myter om bättre hörsel

Ett generellt påstående som: ”blinda människor hör bättre” är inte alltid sant. Människor som blivit blinda tidigt i livet upplever vanligtvis ett bredare utbud av ljud och omfång, men vissa blinda har ingen förbättrad hörsel. Undersökningar har också visat att blinda människor brukar höra bättre på horisontalplanet, men att många har problem med att identifiera ljud på vertikalplanet.

Det är sant att de flesta blinda människor blir mer lyhörda efter de förlorat sin syn. Människor kompenserar naturligt genom att förlita sig på sina andra sinnen och hörseln är ett av de främsta sinnena efter synen. Men blindhet innebär inte automatiskt en bättre hörsel. En avancerad hörsel är något de utvecklat under en längre tid.

Samma sak inträffar även med dem som fortfarande har förmågan att se. Om du någonsin gått runt i mörkret, tagit av dig glasögonen eller tappat bort dina kontaktlinser, kan du ha lyssnat och känt dig fram tills din syn blivit återställd. Människor utan funktionsnedsättning litar på sin syn mer än på något annat sinne, men människor kan anpassa sig för att överleva utan den.

En vanlig missuppfattning är att blinda människors öron blir känsligare när de förlorar sin syn. Det är inte sant. De flesta blinda har helt normala öron – hjärnan är organet som anpassar sig till den nya situationen.

Syncentrumet anpassar sig

I många fall lär sig hjärnans syncentrum att förstärka hörseln genom att reagera på ljudvågor. Alla dessa områden är kopplade till varandra, vilket innebär att vissa delar av hjärnan kan utföra nya eller ytterligare uppgifter för att upprätthålla balansen. Din hjärna vill naturligtvis göra saker så enkla som möjligt för dig, så den kommer att anpassa sig efter omständigheterna. Dessa anpassningar kan ske snabbt, och ju längre situationen pågår, desto mer permanenta blir förändringarna.

Det här exemplet handlar om en liknande situation. Om du möblerar din bostad på ett visst sätt, kommer din hjärna att anpassa sig så att du inte går in i saker medan du går runt. Det är därför du alltid slår i tårna och höfterna i ett par dagar efter du har möblerat om. Din hjärna har inte anpassat sig till den nya ordningen och du kan inte längre undvika hörn och stolar automatiskt.

På samma sätt kan personer som med hörselnedsättning anpassa sig genom att använda andra sinnen. Detta kan vara stressigt för hjärnan, därför rekommenderar många hörselläkare regelbundna hörselundersökningar och hörapparater.

Hör synskadade människor faktiskt bättre?

Det finns inget definitivt svar. Många av dessa människor kan enklare identifiera ljud och ljudomfång, en konsekvens av hjärnans anpassningsförmåga. Inga delar av öronen, hörselgångarna eller cochlean förändrades när synen försvann. Hjärnans syn- och hörselcentrum anpassade sig helt enkelt till den nya situationen för att underlätta livet.

Blinda och synskadade personer har ofta mer erfarenhet av att använda sig av andra sinnen vilket har skapat myten att de har ”övernaturlig” hörsel. Det är inget övernaturligt med deras förmåga att höra, hörseln har helt enkelt förstärkts genom övning och anpassning. De som använder mänsklig ”ekolokalisering” har också genomgått timmar av inlärning och övning för att stärka denna förmåga.

Det är också viktigt att tänka på att synskadade kan träna upp sig själva att höra bättre. Undersökningar har visat att seende personer har förmågan att lära sig mänsklig ekolokalisering, men att de inte har någon stor anledning att göra det. Det är inte nödvändigt för deras överlevnad, så färdigheten kommer i stor utsträckning att försummas.

Slutsatsen är att blinda personer kan höra bättre på vissa sätt, men det är inte någon automatisk förmåga eller superkraft. Våra hjärnor är komplexa och blinda människor har helt enkelt olika förmågor och färdigheter än seende.

Tycker du att din hörsel är normal eller känns den lite annorlunda jämfört med förra året? Testa din hörsel med vårt snabba och lättanvända hörseltest online.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev