X
Bör jag lämna in mina hörapparater för professionell rengöring? Få tips om hur du bäst rengör dina hörapparater i vårt nya blogginlägg!
2019-05-28

Taggar

Bör jag lämna in mina hörapparater för professionell rengöring?

När du använder hörapparater varje dag kan de öka produktionen av öronvax genom att reta hörselgången. Dessutom kan många hörapparater också hindra öronvax från att komma ut ur öronen på naturligt vis. Detta kan innebära problem både för dig och för hörapparaternas funktion.

En vaxpropp i örat kan snabbt bli ett smärtsamt problem. Avlagringar av öronvax kan också ge ”visselljud” i hörapparaterna eftersom ljudet studsar bort från hindret. I och med att öronvaxet inte har någonstans att ta vägen kan det också täppa till hörapparaterna, vilket med tiden kan leda till skador på dem. För att undvika detta behöver du se till att dina hörapparater rengörs ordentligt mellan varje användning. Regelbunden rengöring av öronen kan också förebygga problemet.

Går det att rengöra hörapparaterna i hemmet?

När du skaffar hörapparater via en audionom kan de tillhandahålla ett paket med hjälpmedel för rengöring. De här paketen kan innehålla olika verktyg beroende på vilken typ av hörapparater som du använder. Innan du köper verktyg på internet ska du alltid rådfråga din audionom om hur du ska använda dem på bästa sätt. Om du försöker dig på att rengöra dina hörapparater i blindo kan du råka skada dem. Så se till att få relevanta instruktioner från din audionom.

Du kan även använda avfuktare för att hindra fukt från att samlas i hörapparaterna. Detta kan göra att de håller betydligt längre.

Säker rengöring av hörapparaterna

Beroende på vilken typ av hörapparater som du använder, kan olika rengöringsmetoder vara nödvändiga. Glöm inte att prata med din audionom innan du bestämmer dig för någon rengöringsrutin.

För hörapparater som bärs bakom örat tar du bort synligt smuts med en mjuk trasa. Glöm inte att ta ut och rengöra de formgjutna insatserna. De kan torkas med en trasa och blötläggas i varmt vatten en gång i veckan. Sätt inte tillbaka de formgjutna insatserna på hörapparaterna förrän de har torkat ordentligt. Vi rekommenderar att du låter dem torka över natten innan du ansluter dem till hörapparaten.

Borstar och krokar är de vanligaste redskapen för rengöring av hörapparater för placering i örat. Rikta hörapparaten nedåt under rengöringen, så att lös smuts faller ut i stället för att fastna inuti hörapparaten. Peta bort överflödigt öronvax med kroken och torka bort det med en torr trasa. Utsätt aldrig någon del av hörapparaterna för vatten.

Du bör aldrig försöka dig på att rengöra hörapparaternas insida. De inre komponenterna är väldigt känsliga, så det är lätt att skada dem. Om du har frågor om skicket på dina hörapparater bör du ta dem till din audionom.

När är det dags för professionell rengöring?

Audionomer har utbildning i säker och effektiv rengöring av hörapparater. Om du är osäker på hur du ska rengöra dina hörapparater på bästa sätt bör du inte ta några risker. Ta dem till en audionom och be om råd om hur du kan rengöra dina hörapparater. Om du inte har rätt redskap kan de hjälpa dig att hitta rätt rengöringspaket.

Hur noga du än är med att hålla dina hörapparater rena bör du då och då låta en audionom rengöra dem. Din audionom har specialverktyg för noggrannare rengöring av hörapparaterna, och lägger även märke till om det är något fel på dem.