X
Filmkaraktärer som har någon form av hörselskada
2019-06-13

Taggar

10 Filmkaraktärer med hörselnedsättning

Filmkaraktärer med hörselnedsättning är svårt att hitta, särskilt i filmer som inte kretsar kring deras problematik som hörselskadade. Nya filmer har dock börjat använda dövas talanger och deras story för att skapa mer övertygande och mångsidiga upplevelser både för en hörande och hörselskadad publik.

Detta gäller inte enbart nya filmer, men de flesta av dessa har kommit under de senaste tio åren.

Här ser ni några av våra favoritkaraktärer med hörselnedsättning och vi förklarar varför filmen är värd att se. Kanske hittar du nästa val för filmkvällen?

Baby, ”Baby Driver”

Efter att Baby är med om en bilolycka, där båda hans föräldrar dör, så får han diagnosen svår tinnitus. Han använder musik för att överrösta ljudet av sin tinnitus samtidigt som han tar hand om sin döva fosterfar, Joseph.

Parallellt med detta så försöker Baby betala av sin skuld till stadens gangsterledare genom att arbeta som en flyktbilförare vid diverse brott. Babys kriminella liv döljer hans godhjärtade personlighet trots att Baby gör sitt bästa för att hjälpa andra.

Rose och Ben, ”Wonderstruck”

Om du söker en familjefilm om hörselnedsättning är ”Wonderstruck” ett mycket bra val. Filmen flätar samman två handlingar med 50 års mellanrum: Rose, en döv flicka, rymmer hemifrån i hopp om att hitta sin mamma som är en berömd skådespelerska. 50 år senare rymmer Ben, en pojke med hörselnedsättning, hemifrån i hopp om att hitta sin pappa.

Filmen växlar mellan dessa två perspektiv och flätar samman två känslomässiga handlingar som oundvikligen knyts samman vid slutet. En hoppfull och inspirerande film.

Regan, ”A Quiet Place”

”A Quiet Place” hyllades som en av 2018 års bästa skräckfilmer, detta med all rätt. Filmen skrämde publiken rejält och hyllades bland annat på grund av skådespelerskan Millicent Simmonds talang, samma skådespelerska som var med i tidigare nämnd ”Wonderstruck”.

Denna postapokalyptiska historia följer en familj som jagas av monster med extrem bra hörsel. Äldsta dottern Regan är helt döv och familjen kommunicerar med teckenspråk för att undvika att höras. Under filmens gång anses inte Regans hörselskada som något funktionshinder utan som en värdefull del av handlingen och upplösningen.

Forrest Tucker, ”The Old Man & The Gun”

Ännu en modernare film på listan, ”The Old Man & The Gun”, är sannolikt Robert Redfords sista uppträdande. Filmen följer den mycket trevlige karriärbrottslingen Forrest Tucker efter det att han rymt från fängelset. Han bär hörapparat vilket visar på hans hörselnedsättning.

Filmen har hyllats för dess roliga manus, fantastiska skådespelare och lysande filmografi.

Bianca Creed, ”Creed & Creed II”

Bianca Creed,som spelad av Tessa Thompson, är inte någon huvudroll men en viktig karaktär i filmens handling. Filmerna följer hennes älskare Adonis, i hans karriär som professionell boxare.

I båda filmerna visar sig Bianca ha progressiv hörselnedsättning. Hon bär hörapparater och träffar Adonis när han klagar på hennes musiknivå. Hon vägrar att låta hörselnedsättningen styra sitt liv och jagar drömmen att bli musiker, hon lyckas och föder senare ett dövt barn.

Madison Young, ”Hush”

Efter att hon drabbas av bakteriell meningit och förlorat sin hörsel och talförmåga under en misslyckad operation, blir ”Maddie” Young en framgångsrik författare och flyttar till ett isolerat hus i skogen. När en maskerad mördare låser in henne i huset, måste Maddie utnyttja sin intelligens för att bli av med gärningsmannen och överleva.

Hon drar nytta av sin hörselnedsättning och lyckas övervinna mördaren.

Filmen är ganska brutal men hyllades för det intressanta valet av huvudroll och den realistiska skildringen av hennes kamp.

Matt Hamill, ”The Hammer”

”The Hammer” lanserades som ”Döv. Trotsig. Bestämd.” och den levde upp till publikens förväntningar. Filmen följer Matt Hamill, en döv brottare som använder andras uppfattning av honom för att lyckas vinna National Collegiate Championship.

Filmen släpptes 2010 men är ändå ett ganska nytt exempel på filmer där huvudroller har en hörselnedsättning. Filmen har hyllats för att bryta mot stereotyper och gav den döva skådespelaren Russell Harvard hans första huvudroll.

Shōko Nishimiya, ”A Silent Voice”

”A Silent Voice” är en relativt ny animerad film som följer Shōya Ishida, en hörande pojke, och Shōko Nishimiya, en döv flicka. Efter att Ishida har mobbat

Nishimiya under hela hennes barndom lider Ishida för sina synder och blir deprimerad.

Efter ett självmordsförsök bestämmer han sig för att söka upp och bli vän med Nishimiya. Ishida bättrar sig genom goda handlingar och de två förenas genom det faktum att båda lider av depression. Filmen fick många utmärkelser i Japan och nominerades till en Oscar för ”Bästa animerade film”.

Sarah Norman, ”Children of a Lesser God”

“Children of a Lesser God” är den äldsta filmen på listan men den ska inte glömmas bort. Den banbrytande filmen från 1986 var den första med en döv skådespelerska som huvudroll sedan stumfilmstiden, och den första filmen med en kvinnlig huvudroll att nomineras för Bästa film.

Filmen följer den hörande läraren James och den döva vaktmästaren Sarah. De två upplever problematik i deras förhållandet, vilket delvis beror på personliga skillnader och yttre uppfattningar, medan de samtidigt kämpar för att hålla ihop. Kritikerna menade att Marlee Matlin ”inte behövde tal” för hennes imponerande prestation.

Jack Maine, ”A Star is Born”

Nyinspelningen från 2018, av denna berömda film, med Lady Gaga och Bradley Cooper i huvudrollerna. Coopers karaktär, Jack Maine, har problem med alkohol, droger och tinnitus som ständigt blir värre. Han träffar Ally, en servitris som drömmer om att sjunga och skriva musik.

De blir ett par och Jack hjälper Ally att bli en stjärna. Men paret kämpar mot olika utmaningar och försöker balansera sin kärlek medan Allys karriär blomstrar.

Vill du se fler filmer inkluderande hörselnedsättningar? Håll koll efter kommande filmsläpp med döva skådespelare. Nyfiken på din egen hörsel? Signias hörseltest online kan visa de första tecknen på att du ska söka hjälp hos en audionom.